Halogeen versus LED

Veel mensen twijfelen aan het feit van wat moeten we kiezen? Halogeen of toch LED? Maar LED is toch hartstikke wit licht, niet gezellig en duur. Halogeen en de gloeilamp daarin tegen zijn betaalbaar, gaan uit de markt en geven relatief veel warmte af.

Maar wat als we dit eens tegen elkaar neerleggen, wat zijn dan de voor- en nadelen? En wat is dan de juiste keuze?

Halogeen

Een halogeenlamp is een gloeilamp waarvan de ballon gevuld is met een gas onder hoge druk. Aan dit gas wordt een kleine hoeveelheid halogeen (broom of jodium) toegevoegd, waaraan de lamp zijn naam ontleent. Dit gas zorgt ervoor dat de gloeidraad heter wordt dan bij een gewone gloeilamp waardoor een groter deel van de energie wordt omgezet in licht en een langere levensduur heeft dan een gewone gloeilamp. Het rendement van een halogeenlamp is daardoor zo’n 15 tot 20% hoger dan het rendement van een gloeilamp.

LED

Een ledlamp is opgebouwd uit een groep van leds (licht emitterende diodes)  Een ledlamp wordt nauwelijks warm en de lichtterugval in de lichtopbrengst over de gehele termijn is minder dan 30%.Een ledlamp kan met zo’n 15% van de energie net zoveel licht maken als een ouderwetse gloeilamp en is ook 8 tot 10 keer zuiniger dan de halogeenlamp.

Wat betekent dit nou?”

Het nadeel van een halogeenlamp is dat er veel energie verloren gaat. De meeste energie wordt namelijk omgezet in warmte in plaats van licht. Aan het eind van de levensduur +/- 2000 branduren kan een halogeenlamp meer warmte afgeven dan licht. Daardoor verbruikt een halogeenlamp relatief veel energie, en dat vormt een onnodige belasting voor het milieu.

Het voordeel is dat hij goedkoper is in aanschaf dan de led.

Het nadeel van een ledlamp is dat hij bij de aanschaf duurder is dan een halogeenlamp, maar is dit ook zo op de langere termijn? Een ledlamp kan tot wel 30.000 branduren mee gaan. Het is eigenlijk een som van aanschaf + verbruik / branduren. Wanneer je dit uitrekent is er financieel dus geen twijfel over mogelijk. Led lampen besparen je over de lange tijd veel geld uit!

Bij verlichting draait het natuurlijk niet alleen om de kosten. Verlichting is een emotie en maakt of breekt de sfeer. Tegenwoordig is led verlichting zo goed ontwikkeld dat deze in verschillende Lumen (dit is een maat voor de hoeveelheid licht) en Kelvin verkrijgbaar is dus voor ieder wat wils. Het is niet meer alleen dat kille, witte licht maar net als halogeenverlichting in warm witte tinten. Ook zijn in led filament lampen de ‘gloeidraden’ van de gloeilamp verwerkt wat een nostalgisch en sfeervol effect geeft.

In mijn ogen is ledverlichting goedkoper, energiezuiniger en net zo sfeervol als halogeenverlichting.